Ur lurrinaren hozketagatik elurra eratzen da, lainoen tenperatura –12 ºC-tara iristen denean eratzen diren kristal mikroskopiko solidoak elkartu eta ur-lurrina bereganatzen dute elur-mataza eratu arte. Tenperatura lurreraino zero azpitikoa baldin bada elurraren fenomenoa gertatzen da, eta tenperatura altuagoa bada elur-matazak urtu eta ur-tantetan bilakatzen dira.
Elurraren propietateak ezagutu behar dira zein gainazal moten gainean mugitzen ari garen jakiteko.
Elurra eguraldi metereologikoarekin aldatzen den solido bat da. Elurra erortzen bada 0ºC azpitiko tenperatura batean ez dauka ur-likidorik, lehorra dago. 0ºC-tan ur-lurrin eta izotz-kristalen nahasketa bat da, zeina hozten bada ur-likidoa izozten da elur-mantuaren finkapena ekarriz.
Elurrak konpresioa hobeto jasaten du trakzioa baino, horregatik mantua gogortzeko makinek zapaltzen dute. Elurra trinkotzen da kanpo-tenperaturaren arabera, zenbat eta tenperatura baxuagoa izan fenomeno hau beranduago gertatuko da.
Negua aurrera dihoala elurraren dentsitatea handitzen doa. Galkatutako elurraren edo ale xeheen pisua 50-100 kg/m3-koa da. Elur gogorrarena 550-700 kg/m3-koa eta izotzarena 900 kg/m3 baino gehiagokoa.
Elurra liskatsua da eta isurketarako joera du. Bestetik, plastikoa denez, gainazalaren irregulartasunetara atxikitzen da.
Elurraren ezaugarri termikoak ezagunagoak dira, hauen artean aipatuko dugu; elurra isolatzailea dela, eguzkiak berotzen duela, gauez hozten dela, euriarekin birberotzen dela eta airearen tenperaturarekiko sentikorra dela.
Iturria: Dr. Enrique Pérez de Ayala
Informazio gehiago: www.medicina-deportiva.net
bacalaos santymar hondarribia bidasoa 18
egia kopidin 30
bacalaos santymar hondarribia bidasoa
egia kopidin
sevilla f.c. s.a.d.
real c.d.mallorca s.a.d.
cartagena c.f.
real oviedo s.a.d.
levante las planas f.c.
barcelona f.c.
mondragon unibersitatea 72
getxo sbt 106