• Hasiera
  • Nortzuk gara
  • Eskola Kirola
  • Zer egiten dugu
  • Zer egin nahi duzu?
  • Zer jakin nahi duzu?
  • Kirolgi
  • Kirol emaitzak
  • Kirolak
  • gipuzkoa.eus
  • Aktualitatea
  • Tramiteak
  • Aldundia
  • Irekia
  • Facebook 
  • Twitter 
  • YouTube 
  • Instagram  
ORAIN Gipuzkoa - Gipuzkoako Foru Aldundia - Diputación Foral de Gipuzkoa
ORAIN Gipuzkoa - Gipuzkoako Foru Aldundia - Diputación Foral de Gipuzkoa Kirolak gipuzkoa.eus-eko menu nagusia ireki
  • Aktualitatea
  • Tramiteak
  • Aldundia
  • Irekia
  • Kirolak-n bilatu
  • EU
  • EU
  • Kontaktu horokorrak
  • dfg-compartir-span
  • ES
  • 943 112 111
  • gipuzkoa@gipuzkoa.eus
  • Gure bulegoak
  • Sare sozialak

Kirolak

  • Hasiera
  • Nortzuk gara
  • Eskola Kirola
  • Zer egiten dugu
  • Zer egin nahi duzu?
  • Zer jakin nahi duzu?
  • Kirolgi
  • Kirol emaitzak
  • gipuzkoa/
  • Kirolak/
  • Kirol emaitzak/
  • Lipidoak eta koipeak/

 
menu-kirolak
    • Hasiera
    • Lehiaketak
    • Agiriak
    • Hauteskundeak
    • Klubak eta taldeak
    • Berriak
    • Argazki galeria
    • Loturak
  • AFEDEGI
    • Federazio directorioa
    • Kirola eta teknologia
    • Kirola eta gizartea
    • Afedegiko Edukiak
    • Gipuzkoako Foru Aldundia
    • Eusko Jaurlaritza
    • Udaletxeak

Argazki galeria

Argazki galeria

Lehiaketak Osasuna eta elikadura

Lipidoak eta koipeak

Lipidoak edo gantzak energiaren erreserbak dira. Gantzak mugaezina izan litekeen energiaren erreserbak dira. Hala ere, gantzak karbohidratoak baino mantsoago digeritu eta metabolizatzen dira; beraz, gantzek ez dute balio energia azkar lortzeko, bereziki, entrenamendu gutxi duen kirolarien kasuan. Egunero behar dugun energia guztia kontuan hartuta, lipidoek %25-30 eman behar digute. Beren balio kalorikoa 9 Kcal/g-koa da. Baina, gantza azidoen izaera alde batera utzita, gantza guztiek kaloria kopuru berbera dute.

Lipidoak honela sailkatzen dira:

  • Asegabeko gantzak: Badakigu gantza horiek zuzen kontsumituz gero, ez direla funtsezko gantza azidoa guztiak lortzen, eta, honako hauek dira: olioak (oliba, ekilorea, artoa...), arrain urdinak eta fruitu lehorrak.
  • Asetako gantzak: esan dezakegu, oro har, ez direla osasunerako onak. Berez, gantza horiek gehiegi kontsumitzeak gaixotasun kardiobaskular asko sor ditzake: haragia, gurinak, esneki osoak, opil industrialak eta hestebeteak.

 

Itzuli
Subir
  • Facebook 
  • Twitter 
  • YouTube 
  • Instagram  
Gipuzkoako Foru Aldundia
  • Tlfno. zb. 943 112 111
  • Lege oharra
  • Pribatutasun politika
  • Web-mapa
  • Erabilerraztasuna