• Hasiera
  • Nortzuk gara
  • Eskola Kirola
  • Zer egiten dugu
  • Zer egin nahi duzu?
  • Zer jakin nahi duzu?
  • Kirolgi
  • Kirol emaitzak
  • Kirolak
  • gipuzkoa.eus
  • Aktualitatea
  • Tramiteak
  • Aldundia
  • Irekia
  • Facebook 
  • Twitter 
  • YouTube 
  • Instagram  
ORAIN Gipuzkoa - Gipuzkoako Foru Aldundia - Diputación Foral de Gipuzkoa
ORAIN Gipuzkoa - Gipuzkoako Foru Aldundia - Diputación Foral de Gipuzkoa Kirolak gipuzkoa.eus-eko menu nagusia ireki
  • Aktualitatea
  • Tramiteak
  • Aldundia
  • Irekia
  • Kirolak-n bilatu
  • EU
  • EU
  • Kontaktu horokorrak
  • dfg-compartir-span
  • ES
  • 943 112 111
  • gipuzkoa@gipuzkoa.eus
  • Gure bulegoak
  • Sare sozialak

Kirolak

  • Hasiera
  • Nortzuk gara
  • Eskola Kirola
  • Zer egiten dugu
  • Zer egin nahi duzu?
  • Zer jakin nahi duzu?
  • Kirolgi
  • Kirol emaitzak
  • gipuzkoa/
  • Kirolak/
  • Kirol emaitzak/
  • Proteinak/

 
menu-kirolak
    • Hasiera
    • Lehiaketak
    • Agiriak
    • Hauteskundeak
    • Klubak eta taldeak
    • Berriak
    • Argazki galeria
    • Loturak
  • AFEDEGI
    • Federazio directorioa
    • Kirola eta teknologia
    • Kirola eta gizartea
    • Afedegiko Edukiak
    • Gipuzkoako Foru Aldundia
    • Eusko Jaurlaritza
    • Udaletxeak

Argazki galeria

Argazki galeria

Lehiaketak Osasuna eta elikadura

Proteinak

Gure gorputza osatzeko materialak dira, zelulak, ehunak eta organoak osatzeko beharrezkoak baitira. Hazkundea ziurtatzen dute eta gorputza sasoian mantentzen dute; beraz egituratzeko eginkizuna dute. Egunero hartzen ditugun energia guztia kontuan hartuta, %12-15 proteinetatik etorri beharko litzaiguke. Beren balio kalorikoa 4 Kcal/g-koa da. Proteinak aminoazidoek osatutakoak dira, haien oinarrizko osagarriak baitira. Gizakiak guztira 20 aminoazido behar ditu, eta, horietatik, gorputzak 9 ezin ditu bere kabuz sintetizatu, eta dietak eman beharrekoak dira (oinarrizko aminoazidoak); gainerakoak gorputzak berak sortzen ditu (oinarrizkoak ez diren aminoazidoak).

Proteinak animalienak eta begetalak izan daitezke:

  • Animalien proteinak : oinarrizko aminoazido guztiak dauzkate: arrautzak, arrainak, haragia, esnea eta esnekiak.
  • Proteina begetalak: oinarrizko aminoazido batzuk dauzkate baina denak ez. Baina elikagai horiek egoki nahastuz gero, beren elikadura kalitatea dezente hobetzen da: lekariak, zerealak, fruitu lehorrak.

 

Itzuli
Subir
  • Facebook 
  • Twitter 
  • YouTube 
  • Instagram  
Gipuzkoako Foru Aldundia
  • Tlfno. zb. 943 112 111
  • Lege oharra
  • Pribatutasun politika
  • Web-mapa
  • Erabilerraztasuna