• Hasiera
  • Nortzuk gara
  • Eskola Kirola
  • Zer egiten dugu
  • Zer egin nahi duzu?
  • Zer jakin nahi duzu?
  • Kirolgi
  • Kirol emaitzak
  • Kirolak
  • gipuzkoa.eus
  • Aktualitatea
  • Tramiteak
  • Aldundia
  • Irekia
  • Facebook 
  • Twitter 
  • YouTube 
  • Instagram  
ORAIN Gipuzkoa - Gipuzkoako Foru Aldundia - Diputación Foral de Gipuzkoa
ORAIN Gipuzkoa - Gipuzkoako Foru Aldundia - Diputación Foral de Gipuzkoa Kirolak gipuzkoa.eus-eko menu nagusia ireki
  • Aktualitatea
  • Tramiteak
  • Aldundia
  • Irekia
  • Kirolak-n bilatu
  • EU
  • EU
  • Kontaktu horokorrak
  • dfg-compartir-span
  • ES
  • 943 112 111
  • gipuzkoa@gipuzkoa.eus
  • Gure bulegoak
  • Sare sozialak

Kirolak

  • Hasiera
  • Nortzuk gara
  • Eskola Kirola
  • Zer egiten dugu
  • Zer egin nahi duzu?
  • Zer jakin nahi duzu?
  • Kirolgi
  • Kirol emaitzak
  • gipuzkoa/
  • Kirolak/
  • Kirol emaitzak/
  • Bitaminak/

 
menu-kirolak
    • Hasiera
    • Lehiaketak
    • Agiriak
    • Hauteskundeak
    • Klubak eta taldeak
    • Berriak
    • Argazki galeria
    • Loturak
  • AFEDEGI
    • Federazio directorioa
    • Kirola eta teknologia
    • Kirola eta gizartea
    • Afedegiko Edukiak
    • Gipuzkoako Foru Aldundia
    • Eusko Jaurlaritza
    • Udaletxeak

Argazki galeria

Argazki galeria

Lehiaketak Osasuna eta elikadura

Bitaminak

Lana antolatzen dute. Gure gorputzaren metabolismoa erregulatzen dute. Gantzak, proteinak eta karbohidratoak ez bezala, bitaminak ez dira sustantzia energetikoak, baina behar-beharrezkoak dira gorputzaren erreakzio kimikoak erregulatzeko, eta, gorputzak bitaminak kopuru txikitan behar baditu ere, dietaren bitartez lor ditzake, soil-soilik, ezin baititu sintetizatu.

Bitamina liposolugarriak:

  • A bitamina: ikusmenerako, azalerako eta ehunetarako ona. Antioxidantea: azenarioak, kalabaza, hosto berdedun barazkiak, esnekiak, arrautzak, arrain urdina.
  • D bitamina: mineralizaziorako, hazkunderako eta hezurren konponketarako ona: izokina, atuna, arrautzak, esnekiak.
  • E bitamina: antioxidatzailea, globulu gorrien sorkuntzarako ona: olioak, arrautzak, fruitu lehorrak, arrain urdina, galorratza (ogi integrala).
  • K bitamina: odolaren koagulazioaren prozesuak erregulatzen ditu: hosto berdedun barazkiak, besteak beste, ziazerbak, azak, letxua.

Bitamina hidrosolugarriak:

  • C bitamina: antioxidatzailea, burdina zurgatzeko eta orbaintzeko ona: fruta zitrikoak, marrubiak, kiwiak, tomateak, piperrak eta hosto berdedun barazkiak.
  • Tiamina (B1): karbohidratoen metabolismorako, nerbioen eta bihotzaren funtzionamendurako ona: zerbezaren legamia, lekariak, zereal eta ogi integralak, haragiak, intxaurrak.
  • Riboflavina (B2): zelulen arnasketarako eta ehunen konponketarako ona: esnea eta esnekiak, lekariak, zerealak, hosto berdedun barazkiak.
  • Niazina (B3): zelulen metabolismorako eta karbohidratoak zurgatzeko ona: gibela, oilaskoa, arrainak, lekariak eta zereal integralak.
  • Azido pantotenikoa: karbohidratoak, gantzak eta proteinak energia bihurtzen ditu: haragi giharra, arrautzak, zereal integralak, fruitu lehorrak.
Itzuli

Estatu mailako lehiaketak

Gipuzkoako taldeak !!
 Nazioarteko eta Estatu Mailako Lehiaketak

  • Mahai tenisa
    2025/10/26

    ctt hospitalet

    irun leka enea

  • Mahai tenisa
    2025/10/26

    marpex beraun errenteria tm

    tm defense la palma ayumar

  • Errugbia
    2025/10/26

    ampo ordizia

    barça rugby

  • Errugbia
    2025/10/26

    universitario bilbao rugby

    gesalaga okelan gipuzkoa sortzen

  • Futbola
    2025/10/26

    laudio f. san rokezar cd a

    tolosa cf

  • Futbola
    2025/10/26

    santutxu fc

    sd eibar

Emaitza gehiago
Subir
  • Facebook 
  • Twitter 
  • YouTube 
  • Instagram  
Gipuzkoako Foru Aldundia
  • Tlfno. zb. 943 112 111
  • Lege oharra
  • Pribatutasun politika
  • Web-mapa
  • Erabilerraztasuna