• Hasiera
  • Nortzuk gara
  • Eskola Kirola
  • Zer egiten dugu
  • Zer egin nahi duzu?
  • Zer jakin nahi duzu?
  • Kirolgi
  • Kirol emaitzak
  • Kirolak
  • gipuzkoa.eus
  • Aktualitatea
  • Tramiteak
  • Aldundia
  • Irekia
  • Facebook 
  • Twitter 
  • YouTube 
  • Instagram  
ORAIN Gipuzkoa - Gipuzkoako Foru Aldundia - Diputación Foral de Gipuzkoa
ORAIN Gipuzkoa - Gipuzkoako Foru Aldundia - Diputación Foral de Gipuzkoa Kirolak gipuzkoa.eus-eko menu nagusia ireki
  • Aktualitatea
  • Tramiteak
  • Aldundia
  • Irekia
  • Kirolak-n bilatu
  • EU
  • EU
  • Kontaktu horokorrak
  • dfg-compartir-span
  • ES
  • 943 112 111
  • gipuzkoa@gipuzkoa.eus
  • Gure bulegoak
  • Sare sozialak

Kirolak

  • Hasiera
  • Nortzuk gara
  • Eskola Kirola
  • Zer egiten dugu
  • Zer egin nahi duzu?
  • Zer jakin nahi duzu?
  • Kirolgi
  • Kirol emaitzak
  • gipuzkoa/
  • Kirolak/
  • Kirol emaitzak/
  • Jarduera fisikoa eta beroa. Berriro hidratatzea/

 
menu-kirolak
    • Hasiera
    • Lehiaketak
    • Agiriak
    • Hauteskundeak
    • Klubak eta taldeak
    • Berriak
    • Argazki galeria
    • Loturak
  • AFEDEGI
    • Federazio directorioa
    • Kirola eta teknologia
    • Kirola eta gizartea
    • Afedegiko Edukiak
    • Gipuzkoako Foru Aldundia
    • Eusko Jaurlaritza
    • Udaletxeak

Argazki galeria

Argazki galeria

Kirola eta gizartea Kirola eta Osasuna

Jarduera fisikoa eta beroa. Berriro hidratatzea

Deshidratazioa kontutan hartu beharreko fenomenoa da kirol jardueran eta batez ere erresistentzia-lasterketetan. Uzkurdura muskularra bero ekoizpenean itzulTzen da. Zenbat eta handiagoa izan ariketaren intentsitatea ekoitzitako bero-kantitatea ere handiagoa izango da. Atsedenaldian, bero-kantitatea 1Kcal/min baino pixkat altuagoa da. Hamabi kilometro orduko (5 min/km) lasterketa batean edo 35 km/ordu txirrindularitza-lasterketa batean ( astebukaerako lasterketa batzuen abiadura-media), organismoak 15 Kcal/min bero kantitatea askatzen du. Gorputzaren tenperaturak oso epe laburrean maximo fisiologikoa den 40-41 gradu zentigraduak gaindituko luke, tenperatura erregulatzeko mekanismoek parte hartuko ez balute

Iraupen luzeko ariketetan eta tenperatura berotsuarekin, mekanismo termoerregulatzaile garrantzitsuena, ia azal osoan zehar barreiatutako 2 milioi izerdi-guruiena da. Denbora unitateko muskuluak ekoitzitako izerdi-kantitatea handitzen da giro-tenperatura handitzen den einean.

Baldintza berdinetan, kirolariak 250 ml izerdi orduko gehio ekoitz ditzake, aurretik giro berotsu batean hilabete batez behintzat entrenatu bada. Likido-galerak, globulu gorrien kontzentrazioaren igoera proportzionala dakar eta ondorioz, odolaren biskositatearen igoera. Guzti honen ondoren, muskulurako odol-fluxuaren beherakada dator, honek dakarren desabantaila guztiekin batera, eta maiztasun kardiakoaren emendioa dator (30 taupada minutuko ).

Iturria: Dr.Enrique Perez de Ayala-Policlinica Gipuzkoa

  • Deporte y sudor
  • La rehidratación
  • Temperatura y humedad
  • Gráfico temperatura seca - porcentaje de humedad

Informazio gehiago: www.medicina-deportiva.net

Itzuli

Estatu mailako lehiaketak

Gipuzkoako taldeak !!
 Nazioarteko eta Estatu Mailako Lehiaketak

  • Areto Futbola
    2025/10/26

    tolosala af ke garaje tolosa

    montearatz aguraingo oriamendi lkfe

  • Areto Futbola
    2025/10/26

    antiguoko ke estudio dental barrenechea

    naturpeller san cristobal de segovia

  • Errugbia
    2025/10/26

    ampo ordizia

    barça rugby

  • Eskubaloia
    2025/10/26

    anaitasuna

    tolosa c.f. eskubaloia

  • Eskubaloia
    2025/10/26

    egia teila fabrika

    balonmano barakaldo

  • Eskubaloia
    2025/10/26

    amenabar zarautz zke

    saizar usurbil k.e.

Emaitza gehiago
Subir
  • Facebook 
  • Twitter 
  • YouTube 
  • Instagram  
Gipuzkoako Foru Aldundia
  • Tlfno. zb. 943 112 111
  • Lege oharra
  • Pribatutasun politika
  • Web-mapa
  • Erabilerraztasuna