Deshidratazioa kontutan hartu beharreko fenomenoa da kirol jardueran eta batez ere erresistentzia-lasterketetan. Uzkurdura muskularra bero ekoizpenean itzulTzen da. Zenbat eta handiagoa izan ariketaren intentsitatea ekoitzitako bero-kantitatea ere handiagoa izango da. Atsedenaldian, bero-kantitatea 1Kcal/min baino pixkat altuagoa da. Hamabi kilometro orduko (5 min/km) lasterketa batean edo 35 km/ordu txirrindularitza-lasterketa batean ( astebukaerako lasterketa batzuen abiadura-media), organismoak 15 Kcal/min bero kantitatea askatzen du. Gorputzaren tenperaturak oso epe laburrean maximo fisiologikoa den 40-41 gradu zentigraduak gaindituko luke, tenperatura erregulatzeko mekanismoek parte hartuko ez balute
Iraupen luzeko ariketetan eta tenperatura berotsuarekin, mekanismo termoerregulatzaile garrantzitsuena, ia azal osoan zehar barreiatutako 2 milioi izerdi-guruiena da. Denbora unitateko muskuluak ekoitzitako izerdi-kantitatea handitzen da giro-tenperatura handitzen den einean.
Baldintza berdinetan, kirolariak 250 ml izerdi orduko gehio ekoitz ditzake, aurretik giro berotsu batean hilabete batez behintzat entrenatu bada. Likido-galerak, globulu gorrien kontzentrazioaren igoera proportzionala dakar eta ondorioz, odolaren biskositatearen igoera. Guzti honen ondoren, muskulurako odol-fluxuaren beherakada dator, honek dakarren desabantaila guztiekin batera, eta maiztasun kardiakoaren emendioa dator (30 taupada minutuko ).
Iturria: Dr.Enrique Perez de Ayala-Policlinica Gipuzkoa
Informazio gehiago: www.medicina-deportiva.net
bacalaos santymar hondarribia bidasoa 18
egia kopidin 30
cartagena c.f.
real oviedo s.a.d.
bacalaos santymar hondarribia bidasoa
egia kopidin
levante las planas f.c.
barcelona f.c.
sevilla f.c. s.a.d.
real c.d.mallorca s.a.d.
grupo inmapa filipenses 76
ulacia grupo zke 67